Η ιστορία μας

  • Α 23
  • Αρχιμουσικός  Κρητικός Βασίλειος -1970
  • Βαϊων-1971
  • Μ  13
  • jquery slider
  • ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΠΙΑΣΤΩΝ ΣΤΟΝ ΑΓ.ΠΡΟΚΟΠΗ 1970 ΚΑΛΑΝΤΑ
Α 231 Αρχιμουσικός  Κρητικός Βασίλειος -19702 Βαϊων-19713 Μ  134 Μπαντίνα-19695 ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΠΙΑΣΤΩΝ ΣΤΟΝ ΑΓ.ΠΡΟΚΟΠΗ 1970 ΚΑΛΑΝΤΑ6
carousel jquery by WOWSlider.com v8.0m

56 Χρόνια Φιλαρμονική Κυνοπιαστών (1966 – 2022)

    Μία ομάδα φιλοπρόοδων κατοίκων δημιούργησε το 1966, τον Εκπολιτιστικό Προοδευτικό Όμιλο με κύριο στόχο την την δημιουργία φιλαρμονικής αλλά και με αγάπη για την τέχνη της μουσικής. Με μαγιά νέους του χωριού που είχαν μαθητεύσει στην γειτονική φιλαρμονική του Γαστουρίου, και δασκάλους τους αείμνηστους Βασίλη Κρητικό και Ανδρέα Πίκουλα, συγκροτήθηκε το πρώτο μουσικό σώμα με παλαιά και επισκευασμένα μουσικά όργανα που μας είχε δωρίσει η Παλαιά Φιλαρμονική της Πόλης και η Φιλαρμονική του Λιμενικού Σώματος με μέριμνα του συγχωριανού μας Νίκου Μάζη.
    Στα πρώτα δύσκολα βήματα στυλοβάτες της Φιλαρμονικής υπήρξαν οι ίδιοι οι συγχωριανοί και ιδιαίτερα οι παλαιοί μουσικοί της. Κατά καιρούς συνεισέφεραν Κυνοπιαστινοί της Διασποράς και επιχειρηματίες της περιοχής.
    Από το 1969 άρχισαν οι δημόσιες εμφανίσεις της Φιλαρμονικής σε εθνικές, θρησκευτικές και λαϊκές εκδηλώσεις του χωριού και της πόλης ενώ γρήγορα ο κύκλος των εμφανίσεών της διευρύνθηκε στα χωριά του Δήμου Αχιλλείων αλλά και σ’ ολόκληρο το νησί. Από τη 10ετία του 1980, ξεκίνησαν και οι εμφανίσεις εκτός Κέρκυρας (Φιλιάτες Θεσπρωτίας) ενώ αργότερα συμμετείχε σε εκδηλώσεις στο Αμύνταιο Φλώρινας, στην Κόρινθο και το 2001 στην Κωμόπολη Manziana της Ρώμης . Τον Νοέμβριο του 2017 συμμετείχε στο 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής με συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.
    Στην αίθουσα της Φιλαρμονικής λειτούργησαν κατά καιρούς και άλλα καλλιτεχνικά σχήματα, όπως θέατρο, παραδοσιακοί χοροί, χορωδία κλπ. Από το 1982 η Φιλαρμονική στεγάζεται στο ιδιόκτητο κτήριο της στην πλατεία του χωριού. Πρόσφατα ανακαινίστηκε εξ ολοκλήρου  (πρόγραμμα ΕΣΠΑ) και πλέον λειτουργεί με σύγχρονες και λειτουργικές αίθουσες.
    Από το έτος 1976, τη διεύθυνση της μπάντας της Φιλαρμονικής, είχε ο μαέστρος Γιώργος Αρκούδης, που διαδέχτηκε τον παλαίμαχο μουσικοδιδάσκαλο Βασίλειο Κρητικό, εως το 2013 που απεβίωσε. Το 2013 ανέλαβε  αρχιμουσικός της μπάντας και μουσικοδιδάσκαλος της σχολής χάλκινων πνευστών οργάνων ο Νίκας Σπυρίδων.
    Η Φιλαρμονική των Κυνοπιαστών διοικείται από 7μελές Διοικητικό Συμβούλιο που εκλέγεται κάθε δύο χρόνια, ενώ στελεχώνεται από 100 περίπου μουσικούς. Η μουσική διδασκαλία παρέχεται στα παιδιά του χωριού και όχι μόνο, δωρεάν και δεν είναι λίγοι εκείνοι που ξεκινώντας από το μουσικό της σώμα, έκαναν μουσική επαγγελματική σταδιοδρομία σε στρατιωτικές μπάντες ή άλλα μουσικά σχήματα.
    Παράδοση έχουν δημιουργήσει τα τελευταία χρόνια, οι συναυλίες της Φιλαρμονικής μας το βράδυ των Θεοφανείων (από το 1982) και τις παραμονές της Παναγίας το 15Αύγουστο. Συναυλίες επίσης πραγματοποιεί στην πόλη της Κέρκυρας  και συγκεκριμένα στο Δημοτικό θέατρο και στο πάλκο της Ανω πλατείας. Επίσης συμμετέχει ανελλιπώς στις λιτανείες του Αγίου Σπυρίδωνος των Βαίων και την 11η Αυγούστου και σε άλλες εκδηλώσεις του Δήμου Κέρκυρας στον οποίο ανήκει. Το 2016 πραγματοποίησε συναυλία με την συμμετοχή της σπουδαίας Κερκυραίας ερμηνεύτριας Κλειώ Δενάρδου. Το 2018 καθιέρωσε κάθε Μ. Δευτέρα,  Συναυλία της μπάντας  με έργα Θρησκευτικής μουσικής, στον Ιερό Μητροπολιτικό Καθολικό Ναό Αγίων Ιακώβου και Χριστοφόρου (DUOMO). Στις 20 Ιουλίου 2019 στο πλαίσιο των καλοκαιρινών πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δ. Ηγουμενίτσας πραγματοποιήθηκε Συναυλία του μουσικού σώματος  και αδελφοποιήση με την Φιλαρμονική του Δήμου Ηγουμενίτσας.
    Η Φιλαρμονική Κυνοπιαστών στις 26/02/2020 επισκέφθηκε την  Κωνσταντινούπολη μετά από πρόσκληση της Ελληνικής κοινότητας και συγκεκριμένα του Διευθυντή του Ζωγράφειου Λυκείου (ένα από τα λίγα εναπομείναντα ελληνικά εκπαιδευτικά ιδρύματα που λειτουργεί 128 χρόνια στην Κωνσταντινούπολη), που διοργάνωσε στις 28/02/2020 εκδήλωση- συναυλία προς τιμήν του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ.Βαρθολομαίου επί την ευκαιρία των Γενεθλίων του.
    Όλα αυτά τα  χρόνια ζωής της η Φιλαρμονική Κυνοπιαστών έχει καταξιωθεί στη συνείδηση των συγχωριανών, των συνδημοτών μας, αλλά και σ’ ολόκληρη την Κέρκυρα. Έχει γίνει αναπόσπαστο στοιχείο της ζωής του τόπου και με την παρουσία της κοσμεί και λαμπρύνει τις εκδηλώσεις των κατοίκων του.