Η ιστορία μας

  • Α 23
  • Αρχιμουσικός  Κρητικός Βασίλειος -1970
  • Βαϊων-1971
  • Μ  13
  • jquery slider
  • ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΠΙΑΣΤΩΝ ΣΤΟΝ ΑΓ.ΠΡΟΚΟΠΗ 1970 ΚΑΛΑΝΤΑ
Α 231 Αρχιμουσικός  Κρητικός Βασίλειος -19702 Βαϊων-19713 Μ  134 Μπαντίνα-19695 ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΠΙΑΣΤΩΝ ΣΤΟΝ ΑΓ.ΠΡΟΚΟΠΗ 1970 ΚΑΛΑΝΤΑ6
carousel jquery by WOWSlider.com v8.0m

49 Χρόνια Φιλαρμονική Κυνοπιαστών (1966 – 2015)

     Δεν είχαν κλείσει καλά-καλά οι πληγές του εμφυλίου πολέμου και η μεγάλη μάστιγα της ελληνικής περιφέρειας η αστυφιλία και μετανάστευση είχε πλήξει και το χωριό μας, τους Κυνοπιάστες, όταν μία ομάδα φιλοπρόοδων κατοίκων δημιούργησε το 1966, τον Εκπολιτιστικό Προοδευτικό Όμιλο με κύριο στόχο την ίδρυση Φιλαρμονικής.Με μαγιά νέους του χωριού που είχαν μαθητεύσει στην γειτονική φιλαρμονική του Γαστουρίου, και δασκάλους τους αείμνηστους Βασίλη Κρητικό και Ανδρέα Πίκουλα, συγκροτήθηκε το πρώτο μουσικό σώμα με παλαιά και επισκευασμένα μουσικά όργανα που μας είχε δωρίσει η Παλαιά Φιλαρμονική της Πόλης και η Φιλαρμονική του Λιμενικού Σώματος με μέριμνα του συγχωριανού μας Νίκου Μάζη.
      Από το 1970 άρχισαν οι δημόσιες εμφανίσεις της Φιλαρμονικής σε εθνικές, θρησκευτικές και λαϊκές εκδηλώσεις του χωριού και της πόλης ενώ γρήγορα ο κύκλος των εμφανίσεών της διευρύνθηκε στα χωριά του Δήμου Αχιλλείων αλλά και σ’ ολόκληρο το νησί. Από τη 10ετία του 1980, ξεκίνησαν και οι εμφανίσεις εκτός Κέρκυρας (Φιλιάτες Θεσπρωτίας) ενώ αργότερα συμμετείχε σε εκδηλώσεις στο Αμύνταιο Φλώρινας, στην Κόρινθο και το 2001 στην Κωμόπολη Manziana της Ρώμης. Από το 1982 η Φιλαρμονική στεγάζεται στο ιδιόκτητο κτήριο της στην πλατεία του χωριού, αφού προηγουμένως περιπλανήθηκε σε 4 μικρά και ακατάλληλα οικήματα. Από το έτος 1976, τη διεύθυνση της μπάντας της Φιλαρμονικής, έχει ο μαέστρος Γιώργος Αρκούδης, που διαδέχτηκε τον παλαίμαχο μουσικοδιδάσκαλο Βασ. Κρητικό. Στην αίθουσα της Φιλαρμονικής λειτούργησαν κατά καιρούς και άλλα καλλιτεχνικά σχήματα, όπως θέατρο, παραδοσιακοί χοροί, χορωδία κλπ.
      Στα πρώτα δύσκολα βήματα στυλοβάτες της Φιλαρμονικής υπήρξαν οι ίδιοι οι συγχωριανοί και ιδιαίτερα οι παλαιοί μουσικοί της. Κατά καιρούς συνεισέφεραν Κυνοπιαστινοί της Διασποράς, επιχειρηματίες της περιοχής, ελάχιστα το ελληνικό κράτος και τελευταία το κύριο στήριγμά της είναι ο Δήμος Αχιλλείων.Η Φιλαρμονική των Κυνοπιαστών διοικείται από 7μελές Διοικητικό Συμβούλιο που εκλέγεται κάθε δύο χρόνια, ενώ στελεχώνεται από 70 περίπου μουσικούς. Η μουσική διδασκαλία παρέχεται στα παιδιά του χωριού και όχι μόνο, δωρεάν και δεν είναι λίγοι εκείνοι που ξεκινώντας από το μουσικό της σώμα, έκαναν μουσική επαγγελματική σταδιοδρομία σε στρατιωτικές μπάντες ή άλλα μουσικά σχήματα.Παράδοση έχουν δημιουργήσει τα τελευταία χρόνια, οι συναυλίες της Φιλαρμονικής μας το βράδυ των Θεοφανείων (από το 1982) και τις παραμονές της Παναγίας το 15Αύγουστο.
      Στα σαράντα χρόνια ζωής της η Φιλαρμονική Κυνοπιαστών έχει καταξιωθεί στη συνείδηση των συγχωριανών, των συνδημοτών μας, αλλά και σ’ ολόκληρη την Κέρκυρα. Έχει γίνει αναπόσπαστο στοιχείο της ζωής του τόπου και με την παρουσία της κοσμεί και λαμπρύνει τις εκδηλώσεις των κατοίκων του.